thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
20min
Celkový čas
14h 50min
porce/procí
8 porce/porcí
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

Britský vánoční puding

  • 2 citróny, BIO kvalita (kůra z jednoho + 65 g šťávy z obou)
  • 1 pomeranč, BIO kvalita (kůra z jednoho + 70 g šťávy)
  • 90 g rozinek
  • 90 g sultánek
  • 90 g sušených meruněk, rozpůlených
  • 80 g kandovaných (glacé) třešní, rozpůlených
  • 50 g směsi kandované citrusové kůry
  • 80 g brandy, (+ navíc na zapálení)
  • 100 g másla (nesoleného), měkkého (+ navíc na vymazání)
  • 90 g tmavého hnědého cukru, (ideálně Muscovado)
  • 2 velká vejce
  • 90 g hladké mouky
  • 3 g kypřícího prášku do pečiva, (1 čajová lžička)
  • 1 g soli
  • 100 g loje, hovězího
  • 40 g loupaných mandlí, plátky
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého nového koření
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 2000 g vroucí vody, (+ navíc dle potřeby)

Příslušenství, které potřebujete

  • Varoma
    Varoma koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

  1. Do mixovací nádoby vložte citronovou kůru, pomerančovou kůru a nastrouhejte ji 20 sek/rychlost 10.
  2. Stěrkou otřete stěny mixovací nádoby a znovu strouhejte 5 sek/rychlost 10.
  3. Přidejte 90 g rozinek, 90 g sultánek, 90 g sušených meruňek, 80 g kandovaných třešní, 50 g směsi kandované kůry, 80 g brandy, 70 g pomerančové šťávy,35 g citronové šťávy a poté zahřívejte 3 min/100°C/Zpětný chod"Zpětný chod" /rychlost 2.
  4. Připravenou směs přendejte do větší skleněné mísy, zakryjte ji potravinářskou folií a nechte namáčet přes noc.
    Mixovací nádobu vyčistěte.
  5. Máslem vymažte nádobu na puding.
    Do mixovací nádoby vložte 100 g másla, 90 g hnědého cukru, 2 vejce a mixujte 30 sek/rychlost 4.
    Stěrkou otřete stěny mixovací nádoby.
  6. Přidejte 90 g hladké mouky, 3 g kypřicího prášku do pečiva, 1 g soli,100 g loje, 40 g mandlí na plátky, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru a poté mixujte 10 sek/rychlost 3.
  7. Přidejte odloženou namočenou směs ovoce a šťávy, poté mixujte 30 sek/Zpětný chod"Zpětný chod" /rychlost 2.
    V případě potřeby dokončete míchání ručně stěrkou, poté směs přeneste do připravené mísy na puding a hmotu stlačte zadní částí lžíce dolů, abyste vytlačili veškerý vzduch.
  8. Povrch přikryjte máslem namazaným kolečkem z pečicího papíru, potom přikryjte mísu velkým kolečkem pečicího papíru s ponechanou rezervou (záhybem) uprostřed (aby se měl puding kam roztáhnout). Mísu obalte velkým plátem fólie (opět s rezervou uprostřed) a zajistěte provázkem nebo gumičkou, poté ji vložte do Varoma mísy.
    Vyčistěte mixovací nádobu.
  9. Do mixovací nádoby vložte 2000 g vroucí vody a zbývajících 30 g citronové šťávy (viz tip), mixovací nádobu uzavřete víkem a navrch položte Varoma víkem uzavřenou Varoma mísu, poté napařujte 90 min/Varoma/rychlost 2.
  10. Sundejte uzavřenou Varoma mísu a doplňte mixovací nádobu vroucí vodou po značku 2 litry.
    Vraťte uzavřenou Varoma mísu zpět a dále napařujte 90 min/Varoma/rychlost 2.
  11. Opakujte - sundejte uzavřenou Varoma mísu a doplňte mixovací nádobu vroucí vodou po značku 2 litry.
    Vraťte uzavřenou Varoma mísu zpět a dále napařujte 90 min/Varoma/rychlost 2.
  12. Opakujte ještě jednou - sundejte uzavřenou Varoma mísu a doplňte mixovací nádobu vroucí vodou po značku 2 litry.
    Vraťte uzavřenou Varoma mísu zpět a dále napařujte 90 min/Varoma/rychlost 2.
  13. Uzavřenou Varoma mísu odložte stranou.
    Před odkrytím a překlopením na servírovací talíř nechte puding v míse 5 minut odstát.
    Pokud chcete, zapalte tradičním způsobem brandy a poté podávejte s teplou brandy omáčkou.

Tip

Před podáváním jej zkuste pro extra zážitek zapálit.
Lůj je tvrdý bílý živočišný tuk, často z hovězího masa, který se obvykle prodává naporcovaný. V dnešní době je oblíbenou alternativou vegetariánský lůj vyrobený z rostlinného oleje.
V tomto receptu lze použít kteroukoli odrůdu.
K ochraně před rzí se do mixovací nádoby při napařování přidává citronová šťáva nebo kyselina askorbová.
Zatímco puding odpočívá, připravte omáčku z brandy.
Vánoční puding lze připravit 6 a více týdnů předem, nechte ho zrát v nádobě na puding úplně a uložte ho na chladném a suchém místě.
Pro ohřátí: Vložte do mixovací nádoby 1400 g vody. Umístěte nádobu na puding pokrytou fólií do Varoma mísy, vložte zakrytou nádobu Varoma na víko mixovací nádoby, uzavřete ho Varoma víkem a zahřívejte 1 h 30 min/Varoma/rychlost 1.

______________________________
Facebook skupina:
Thermomix vytvořené recepty
______________________________

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Britský vánoční puding

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.
Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: