thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
1h 0min
Celkový čas
5h 30min
porce/procí
12 kus/kusů
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

PIŠKOT

  • 120 g mouky hladké
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g hořké čokolády (70% kakaa), na kousky
  • 150 g másla, na kousky + trocha na vymazání
  • 100 g cukru, krupice
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru, (viz Tip)
  • 1 špetka soli
  • 4 kusy vejce, střední (53-63 gramů), slepičí

PISTÁCIOVÁ SMĚS a NUGÁTOVÝ KRÉM

  • 125 g solených pistácií, vyloupaných
  • 100 g bílé čokolády, na kousky
  • 20 g citrónové šťávy, čerstvé
  • 1-2 kapky potravinářského barviva, zeleného (volitelně)
  • 5 plátků želatiny, (viz Tip)
  • 500 g šlehačky, dobře vychlazené, tuk min. 31 %
  • 20-40 g rumu
  • 100 g ořechového nugátu, na kousky
  • 200 g tvaroh polotučný, (20 % tuku)

NA DOKONČENÍ

  • 240 g meruňkového džemu, (viz Tip)
  • 200 g hořké čokolády (70% kakaa), na kousky
  • 85 g másla, na kousky
  • 20-40 g solených pistácií, vyloupených (viz Tip)

Příslušenství, které potřebujete

  • Metlička
    Metlička koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    PIŠKOT
  1. Troubu předehřejte na 160 °C (horní a spodní ohřev).
    V míse smíchejte 120 g hladké mouky s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva, připravte si jemné síto a vše dejte stranou.
  2. Sous-vide"Sous-vide" Do mixovací nádoby vložte 100 g hořké čokolády a sekejte 6 sekund/rychlost 8, poté směs setřete stěrkou dolů.
  3. Přidejte 50 g másla a rozpouštějte ho 4 minuty/45°C/rychlost 1.
  4. Mezitím vyložte dno formy (Ø 26 cm) pečicím papírem a okraj vymažte trochou másla.
  5. Do mixovací nádoby přidejte 100 g másla, 100 g cukru, 1 lžičku vanilkového cukru, 1 špetku soli, 4 vejce a míchejte 1 min/rychlost 4.
  6. Odloženou směs mouky prosejte na čokoládovou směs a míchejte 7 sekund/rychlost 3.
    V případě potřeby znovu promíchejte stěrkou.
  7. Směs nalijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 25 - 30 minut při 160 °C, ke konci proveďte test piškotu (viz Tip). Jakmile je piškot dopečený, nechte jej vychladnout na mřížce.
    Mezitím opláchněte mixovací nádobu a pokračujte v přípravě.
  8. PISTÁCIOVÁ SMĚS a NUGÁTOVÝ KRÉM
  9. Do mixovací nádoby vložte 100 g pistácií a drťte je 20 sekund/rychlost 10, poté směs pomocí stěrky odlepte od dna mixovací nádoby.
  10. Přidejte 100 g bílé čokolády, 10 g citrónové šťávy, případně 1-2 kapky zeleného potravinářského barviva a sekejte 20 sekund/rychlost 10.
  11. Pistáciovou směs přendejte do misky, přikryjte ji, aby nevyschla, a dejte stranou.
  12. Plátky želatiny namočte do studené vody.
    Vypláchněte mixovací nádobu a ochlaďte ji ledovou vodou.
  13. Do chladné mixovací nádoby umístěte metlu, nalijte 500 g šlehačky a šlehejte do tuha.
    Šlehejte bez nastavení času/rychlost 3. Jakmile se změní zvuk (cca po 30 sekundách, šlehačka houstne), odstraňte odměrku a pozorujte, jakmile se na šlehačce začnou dělat vlnky a špičky, je hotová.
  14. Odstraňte metlu.
    Šlehačku nalijte do misky a dejte vychladit.
    Vypláchněte mixovací nádobu.
  15. Do mixovací nádoby vložte 10 g citronové šťávy, 20-40 g rumu, 50 g pistáciové směsi, 100 g nugátu, namočenou želatinu a rozpouštějte 2 min/50°C/rychlost 2.
  16. Přidejte 200 g polotučného tvarohu, 25 g pistácií a míchejte do krémova 20 sekund/rychlost 3,5.
  17. Nyní přidejte vychlazenou šlehačku a mixujte 15 sekund/rychlost 4.
  18. Nugátový krém nalijte do misky a dejte do lednice, dokud piškot nevychladne. Vypláchněte mixovací nádobu.
  19. DOKONČENÍ
  20. Když piškot vychladne, vodorovně ho rozřízněte na dva pláty.
  21. Vezměte mísu co nejvíce polokulovitého tvaru (Ø 22 - 24 cm, objem cca 2 l) a vyložte ji potravinářskou fólií.
  22. Jeden piškotový plát ořízněte na průměr velikost mísy. Do mísy vložte druhý, velký, plát (viz Tip) a potřete ho 140 g džemu.
  23. Vzniklou polokouli naplňte nugátovým krémem. Pistáciovou směs natrhejte na kousky a rozetřete na krém. Druhý piškot pevně přitiskněte, zabalte přes něj přebytečnou potravinářskou fólii, zatěžte talířem a dejte zmrazit alespoň na 4 hodiny.
  24. Na konci doby chladnutí vyjměte koláč z mísy a vyklopte jej na dortový talíř (již bez fólie). Pečicí papír nastříhejte na 4 proužky a každý zatlačíme pod dort tak, aby prosvítal pečicí papír a talíř okolo dortu zůstal čistý.

    Kopuli potřete 100 g džemu.
  25. Do mixovací nádoby vložte 200 g hořké čokolády a sekejte 10 sekund/rychlost 8, poté ji setřete ze stěn nádoby stěrkou dolů.
  26. Přidejte 85 g másla a rozpouštějte ho 3 min/50°C/rychlost 3.
    Vyčistěte a osušte mixovací nádobu.
  27. Vložte 20-40 g pistácií a sekejte 5 sekund/rychlost 5 (hrubší konzistence, pokud jsou na vás moc hrubé, krok opakujte).
  28. Čokoládovou polevu rozetřete po kopuli jedním tahem. Kopuli posypte nasekanými pistáciemi a nechte dort vychladnout nebo trochu ztuhnout. Teprve poté odstraňte proužky pečicího papíru.
  29. Mozartův dort nakrájejte na kousky a podávejte nebo uchovávejte v chladu (viz Tip).

Tip

Existuje mnoho různých receptů na Mozartovy dorty.

Díky použitým přísadám jako je čokoláda, nugát, pistácie a polokulovitému tvaru připomíná slavnou Mozartkugel.

Pokud neseženete loupané pistácie, najdete v sekci přesnídávky pistácie slané - pak je oloupejte ručně Budete potřebovat cca 300 g neloupaných pistácií. Můžete použít i nesolené pistácie, pro dochucení pak přidejte 1 až 2 špetky soli.

Test piškotu: Ke konci doby pečení zapíchněte do těsta dřevěnou špejli, pokud se na ni po vytažení nic nelepí, je piškot dodatečně propečený.
Pro kontrolu během pečení můžete použít i Thermomix sensor.

Části dortové základny můžete použít ke zvednutí kopule. Po první velké dortové vrstvě ji položte na okraj potravinářské fólie.

Pokud je marmeláda příliš hustá, rozmíchejte ji s trochou rumu nebo horké vody.

Dort chutná ještě lépe, když ho necháte den odležet v lednici.

Pokud nechcete použít kopulovitý tvar, můžete dort dokončit i ve formě: Těsto vodorovně rozpůlte podle popisu, do formy vložte základ, potřete marmeládou, zalijte nugátovým krémem, rozdrobte navrch pistáciovou směs a druhý plát těsta přikryjte. Dejte do lednice, vyjměte z formy, potřete džemem a přelijte čokoládovou polevou.

_____________________________

Facebook skupina:
Thermomix vytvořené recepty _____________________________

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Dort à la Mozartovy koule

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.
Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: