thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
10min
Celkový čas
2h 25min
porce/procí
50 kus/kusů
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

Karamely

  • 600 g třtinového cukru
  • 130 g smetany, min. 30% tuku
  • 40 g másla (nesoleného)
  • 120 g kondenzovaného mléka, slazeného

Příslušenství, které potřebujete

  • Varný košík
    Varný košík koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní
  • Rockstar Ben
    Rockstar Ben koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

  1. [color=black]Formu na pečení (cca 22 x 22 cm) vyložte pečicím papírem a dejte stranou.[/color]
  2. [color=black]Do mixovací nádoby vložte 600 g třtinového cukru, 130 g smetany, 40 g másla, 120 g kondenzovaného slazeného mléka a zahřívejte 20 min/80°C/rychlost 3.[/color]
  3. [color=black]Stěrkou otřete směs ze stran mixovací nádoby. Místo odměrky umístěte Varoma košík na víko mixovací nádoby a napařujte 50 min/Varoma/rychlost 1.[/color]
  4. Stěrkou otřete směs ze stran mixovací nádob[color=black]y a vařte v páře 20 min/Varoma/rychlost 2. [/color]
  5. [color=black]Malé množství směsi dejte na talířek a nechte odstavené 3–4 minuty, směs by měla ztuhnout. Pokud je stále tekutá, napařujte dalších 10 min/Varoma/rychlost 2.[/color]
  6. [color=black]Směs nalijte do předem připravené formy, rovnoměrně rozetřete a nechte 15-20 minut vychladnout.[/color]
  7. [color=black]Hmotu nakrájejte na čtverce (cca 3 x 3 cm), dejte stranou úplně vychladnout.[/color]

    [color=black]Podávejte jako dezert.[/color]

Tip

Skotské karamely jsou skotskou specialitou pocházející z 18. století. Je o něco tvrdší a práškovější než tradiční anglický fondán.



Jsou perfektní jako dárek.
Chutné, dekorativní a snadno vyrobitelné. Sklenici nebo krabičku s nimi můžete převázat barevnou stuhou a zabalit jako dárek, např. k Vánocům, Velikonocům, Valentýnu nebo narozeninám.



Skladujte ne déle než 14 dní.



Skotské karamely můžou mít různé příchutě.
K tomu přidejte v kroku 3 např. vanilkový extrakt, rum nebo rozinky. Pokud se přidávají tekutiny (např. rum), míchání hmoty by se mělo prodloužit o 2 min/ot. 2.


______________________________
Facebook skupina:
Thermomix vytvořené recepty
______________________________

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

  • Appliance TM 31 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 21

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Skotské karamely

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.
Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: