Fórum Amarant, nebo-li laskavec - obilovina vhodná pro celiaky
Nedávno jsem se doslechla o této zázračné bylině, kterou v našich krajích známe pod pojmem laskavec. Tato bylina je velmi oblíbená mezi vegetariány a především by neměla chybět v jídelníčku sportovců, lidí s vysokým cholesterolem a celiaků. Semínka se v kuchyni používají samostatně jako cereálie nebo je také můžeme rozemlít na mouku. Vhodným pomocníkem při mletí je samozřejmě Thermomix.
Výhody amarantu
- vyšší výživová hodnota než u obilovin (2x více bílkovin, tuky, vitamín B2, niacin, vitamín E, vápník, železo a vláknina)
- obsahuje vyšší obsah esenciálních aminokyselin, čímž se podobají živočišným bílkovinám (vhodné pro vegetariány)
- obsahuje prospěšné nasycené mastné aminokyseliny (kyselina olejová a linolová)
- obsahuje skvalen (antioxidační účinky), což má za následek podporu imunitního systému, regenerační schopnosti organismu a příznivě ovlivňuje tvorbu cholesterolu
- v čerstvém stavu obsahují listy významné množství vitamínu C, karotenoidů a rutinu
- neobsahuje lepek (vhodné pro celiaky)
Pokud se rozhodnete skladovat semínka nebo mouku, nejvhodnější je jí uložit do vzduchotěsné nádoby, čímž se dá zabránit žluknutí. Amarant vydrží při správném skladování 3 - 6 měsíců.
Jaké máte zkušenosti s touto plodinou? Vyzkoušeli jste jí někdy nebo se jí chystáte vyzkoušet? Napište mi vaše názory.