Fórum Fenykl - dar z jižních zemí
Já mám s fenyklem jedinou zkušenost, svým třem dětem jsem z něj vařila čaj, který usnadňoval odchod větrů, "na prdečky" jak říkala moje babička.
Ten, kdo zná fenykl, ví, že toto koření má svůj původ ve středomoří, kde se užívají listy i plody. Asi nás nepřekvapí, že největšími vyznavači jsou především Italové a Francouzi, kteří tuto ingredienci přidávají do mnoha tradičních jídel. Fenykl má sladkou chuť podobající se anýzu a voní jako dětský čaj. Rostlinu je možné zužitkovat celou, zralé plody, listy, nadzemní řapíkatou část i kořen.
Výhody fenyklu
- semena obsahují mnoho pro člověka prospěšných látek - silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitamíny
- navozuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu
- látky obsažené v semenech uvolňují hladké svalstvo, čímž pomáhají od křečí v oblasti žaludku a střev
- zlepšuje odchod zadržovaných plynů z těla
- podporuje tvorbu mléka u matek
- má močopudné účinky
- ulehčuje odkašlávání
Já si vždy nejvíce pochutnám na Telecím ragú s mlékem a fenyklem, připravovaný v Thermomixu - http://svetreceptu.cz/recepty/4996/teleci-ragu-s-mlekem-fenyklem.html.
Zařadili byste fenykl do některých vašich oblíbených jídel? Jaké máte zkušenosti vy s touto nepříliš známou plodinou? Zájímá mě váš názor...