Ingredience & Porce
Těsto
- 250 g mléko
- 30 g čerstvé droždí
- 1 špetka cukr
- 4 kusy žloutek
- 50 g změklého másla
- 2 polévkové lžíce rum
- 1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry
- 40 g cukr
- 1/2 čajové lžičky sůl
- 500 g polohrubá mouka
- 250 g olej na smažení
- 100-200 g moučk.cukru na obalení
- 150 g meruňkový džem
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
Jako první krok si v "Zamknout mixovací nádobu" nadrtíme moučkový cukr, ve kterém budeme koblihy obalovat, je na chuti každého, jestli koblihy obalí a bude potřebovat cukru více nebo je jen přes sítko pocukruje a pak spotřebuje cukru méně. Takže 100-200 g cukru podrtíme R10, 15-20 vteřin a dáme stranou do misky.
Dále vložíme do "Zamknout mixovací nádobu" mléko, droždí a špetku cukru a mícháme R 2, 37°C, 2 minuty, aby nám vznikl kvásek.
Do kvásku přidáme máslo, žloutky, rum, citr. kůru, cukr a sůl a promícháme R4 10 s.
Přidáme mouku a zaděláme těsto "Těsto" 2,5 minuty.
Necháme v "Zamknout mixovací nádobu" , který je zakrytý odměrkou vykynout asi hodinu dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto vyndáme pomocí stěrky na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě části a postupně rozválíme těsto na tloušťku cca 1/2 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem naznačíme kolečko, ale nedokrojíme, do středu kolečka dáme marmeládu a vykrojíme další kolečko, kterým to první naznačené přikryjeme, přitiskneme kolem okrajů a znovu vykrojíme tentokrát celý koblížek. Takto postupujeme dokud máme těsto. Koblížky necháme ještě chvilku pod utěrkou kynout a pak smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritovacím hrnci. Olej necháme rozpálit, provedeme zkoušku kouskem těsta, pokud se kolem těsta začnou dělat bublinky a těsto nepadne ke dnu, ale hezky se smaží, je čas začít smažit i koblížky. Koblížky klademe do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách do zlatavé barvy. Po usmažení dáváme na ubrousek, aby se vsáknul přebytečný olej a pak obalujeme v moučkovém cukru, my doma tedy obalujeme
Koblihy
Tip
Každá mouka jinak vsakuje tekutinu, pokud by se po zadělání zdálo těsto řídké, přidejte maličko mouky a ještě zapracujte do těsta. Kdo si chce vyhrát může na vykrajování koblížků použít odměrku, budou maličké, ale bude jich hodně
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Vyzkoušeno, dělala jsem malé kuličky a obalila je v cukru - moc chutné, díky za recept
Děkuji za pochvalu.
Včera večer jsem dělala tyto koblížky a teda to je lahůdka..trvaly mi tedy trochu déle, ale výsledek stál za to
není nad domácí koblihy
Ráda koblihy vyzkouším. Nikdy jsem nepekla, znám jen ty kupované. Věřím, že domácí budou mnohem lepší!