Doba přípravy
20min
Celkový čas
30min
porce/procí
20
porce/porcí
Úroveň
pokročilý
Oficiálně testováno
- TM 31
published: 22.11.2011
změněno: 21.03.2019
Ingredience & Porce
- Kvasnicové těsto
- 50 g voda
- 10 g čerstvé droždí
- 90 g hrubá mouka
- Těsto Ensaimada
- 100 g voda
- 75 g cukr
- 2 vejce
- 150 g vepřové sádlo
- 410 g hrubá mouka
- 0,5 čajové lžičky sůl
- 2 polévkové lžíce olivový olej, plus trochu navíc
- 50 g cukr
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Do mixovací nádoby dejte 50 g vody a čerstvé kvasnice a ohřívejte 1 min./37 °C/rychlost 3.
Přidejte 90 g pšeničné mouky a hněťte 1 min./rychlost 3.
Těsto dejte do mísy, vytvarujte do koule, přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nevykyne do dvojnásobku svého původního objemu (přibližně 20 minut).
Do mixovací nádoby dejte vodu, cukr, vejce, 50 g sádla, kvasnicové těsto, pšeničnou mouku a sůl a mixujte 30 sek./rychlost 6.
Hněťte 3 min./ "Zamknout mixovací nádobu" / "Těsto" .
Zkontrolujte konzistenci těsta: mělo by být jemné, vláčné a mělo by si uchovávat svůj tvar, když ho vytvarujete do koule.
Mezitím rozpusťte na pánvi 100 g sádla.
Těsto dejte znovu hníst 3 min./ "Zamknout mixovací nádobu" / "Těsto" , otvorem ve víku nalijte na rotující nůž 2 polévkové lžíce olivového oleje.
Těsto položte na olejem vymazaný povrch, rozdělte na 20 stejných kousků (každý přibližně 40 g).
Poté je vyválejte do tenkých obdélníků (tak tenkých, jak je to jen možné.
Potřete rozpuštěným sádlem.
Zarolujte.
Zarolované těsto smotejte do tvaru šneku, abyste vytvořily Ensaimadu.
Druhý konec zastrčte dospod tak, aby se neuvolnil během kynutí.
Ensaimadas položte na plech pokrytý pečicím papírem.
Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě přibližně 10 hodin. Zní to děsivě dlouho, ale vyplatí se...
Ponechte mezi nimi dost místa na to, aby mohly nakynout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Do mixovací nádoby vložte 50 g cukru a mixujte 20 sek./rychlost 10.
Přendejte do mísy a odložte stranou.
Ensaimadas zakápněte vodou a pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 10-15 minut.
Posypte cukrem ihned, jakmile je vyndáte horké z trouby.
Tip
Ensaimadas je typický moučník z Malorky. Nepostradatelnou a klíčovou složkou je sádlo, kterým se potírá uvnitř. Některé recepty přidávávají ve fázi potírání těsta sádlem i cukr se skořicí. Záleží na chuti. Výborné jsou ještě teplé. Díky sádlu jsou neuvěřitelně vláčné.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře
Mňam,moc mne to láká,..přesně tak, na snídani to musí být geniální
Velká pravda. Honza pekl a a mlaskala celá rodina.
Výborný recept a když se nechá kynout přes noc, tak si pak ráno u snídaně celá rodina mlaská.
Are you sure to delete this comment ?