thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
0min
Celkový čas
0min
porce/procí
0 porce/porcí
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

Kvásek

  • 90 g hladká mouka
  • 50 g polotučné mléko
  • 5 g kvasnic

Těsto

  • 120 g cukr, moučka
  • kůra z 2 pomerančů
  • kůra z 1 citrónu
  • kousek skořice
  • 80 g polotučné mléko
  • 60 g máslo
  • 2 kus vejce
  • 15 g kvasnice
  • 340 g hladká mouka
  • špetka soli
  • pár kapek pomerančové tresti
  • 2-3 čajové lžičky mandlového likéru či rumu (není povinné)

Dekorace

  • 1 kus šlehané vajíčko na potření
  • cukr krupice s namočený troškou vody
  • mandlové lupínky
  • kandované ovoce

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Postup
  1. 1.       Připravíme si kvásek. Vhodíme suroviny a 1 min/R klas . Dáme kvásek odležet tak na 3 hodiny zvlášť v misce.  Může se také dát do ledničky a pokračovat druhý den. V tomto případě přikrýt misku potravinovou fólií a dát do ledničky.

    2.      Do čisté nádoby dejte cukr a k němu kůru z 1 pomeranče a ½ citrónu. Rozmělníme 30s/R 5-10. Dát zvlášť do misky. Pokud vám nějaký kousek z kůry zbyl, vytáhněte a přidejte v bodu 3.

    3.      Ochutíme si mléko. Přidáme do nádoby mléko, zbylé kůrky z pomeranče a citrónu, kousek skořice. 5min/90°C/zpětný obrat/R Vařečka. Nechejte zchladit a scedíme.

    4.      Těsto: Dáme do nádoby kvásek, ochucený cukr, mléko a zbytek  ingrediencí a 30s/R6. Těsto je takové lepící. Hněteme 3min/R klas. V této chvíli se může dát těsto zvlášť do misky, dát do ledničky a pokračovat druhý den. V tom případě druhý den vytáhneme z lednice,  trochu prohněteme, necháme pod utěrkou odpočinout 15 min, těstu dáme formu věnce, necháme nakynout takové 2 h a do trouby. Pokud budete pokračovat hned, necháme těsto v nádobě kynout takovou hodinu i víc (záleží na teplotě v kuchyni), až nám bude vylézat otvorem.

    5.      Vytáhneme těsto na pomoučený vál, pomoučíme si i ruce a trochu těsto prohněteme. Necháme odpočinout 15 min. Vyformujeme z těsta věnec, přenesema na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme nakynout takové 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.

    6.      Opět potřeme rozšlehaným vajíčkem a nazdobíme podle gusta, mandlovými lupínky, cukrem namočeným trochou vody, kandované ovoce, to už je na vás.

     

    7.      Předehřejem troubu na 200°C (přidám hrníček s vodou) a pečeme takových 18- 20 min. Já to peču prvních 10 min na 200°C a pak to snížím na 180°C, aby se mi to na povrchu nespálilo. 

  2. Popište zde přípravné kroky receptu

Tip

Ve Španělsku nosí dárečky Tři Králové během noci z 5. na 6. ledna. Tento dezert se jí 6. ledna buď po svátečním obědě nebo odpoledne ke kávě. Může se naplnit šlehačkou, pudingem nebo jen tak bez naplnění. My to máme moc rádi se šlehačkou.

Ikdyž je to typické na Tři Krále, ale spousta domácností už si peče nějaký navíc i před a během vánoc. 

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 31 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 31

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Královský věnec

Vytisknout:

Komentáře

Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: