thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Doba přípravy
1h 0min
Celkový čas
1h 45min
porce/procí
1 kus/kusů
Úroveň
střední
  • TM 5
published: 04.04.2015
změněno: 09.04.2023

Ingredience & Porce

MAZANEC větší z 1/2 kg mouky, Z MAJONÉZY

  • 1/4 litr Mléka, asi 265g
  • 140 g cukru, krystal
  • 1 kostka čerstvé droždí, rozdrobit
  • 500 g hladké mouky, 00 nebo výběrová, na konci přidat třeba ještě 3 lžíce, podle hustoty těsta
  • 60 ml oleje, asi 55g, 1/2 skleničky od hořčice
  • 3 žloutky
  • 1 malá majonéza, 10 dkg, z pytlíku
  • 5 g citronové kůry (z 1/2 citronu), omýt, nastrouhat
  • 1/2 čajové lžičky sůl
  • 80 g oloupané mandle, nasekat
  • 70 g rozinka, zapracovat až do vykynutého těsta
  • 1 kus vejce, na potření mazance
  • 200 g hladké mouky
  • 300 g polohrubá mouka

Těsto z 30 dkg mouky - MENŠÍ MAZANEC Z MÁSLA

  • 1/8 litr mléka (155g), 150ml
  • 80 g cukru krupice, asi 5 PL
  • 25 g čerstvého droždí, rozdrobit
  • 120 g hl. mouky
  • 180 g polohrubá mouka
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 ml majonézy nebo másla na kousky, změklého
  • 1/4 čajové lžičky sůl
  • 30 g oleje tj. 36ml
  • 2 žloutky
  • 4 g citronové kůry z 1 omytého citronu
  • 48 g oloupaných na hrubo nasekaných mandlí
  • 42 g rozinka, dle chuti
  • 1 celé vejce na potření

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Těsto na MAZANEC
  1. VYBRAT velikost mazance ze dvou variant.

    Z půl kila mouky udělám 2 bochánky


    Mandle vhodit do vroucí vody, povařit asi 2 min., scedit, sloupnout, nasekat nahrubo Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" 5sec/R5. Dát bokem.

  2. (Zpracovávat stejně jako recept Moravské koláčky)

    V Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" ZAHŘÁT mléko + cukr krystal = 2 minuty/40°C/Jemné míchání"Jemné míchání" .
    Zkusit, jak je mléko moc teplé a pak do toho rozdrobit droždí a nechat chvíli nabobnat.

  3. Přidat všechny ostatní ingredience:
    nejdřív hladkou mouku 00 (babiččina mouka)
    nebo namíchat 200g hladké a 300g polohrubé
    (nebo u menší dávky namíchat 120 g hladké a 180g polohrubétmrc_emoticons.;)
    olej,
    žloutky,
    1 majonéza pytlík 100ml nebo 60ml u menšího(dala jsem Hellmanns),
    (nebo místo majonézy změklé máslo na kousky)
    vanilkový cukr
    špetka - asi 1/4 lžičky soli,
    citron.kůru cca 4g (1 citron),
    (nasekané mandle - nemusí být)
    - hnětat 3min/RTěsto"Těsto" , popř.přidat ještě 3 lžíce mouky, těsto má být mastné
    - přidat rozinky a vmíchat ještě 1min/RTěsto"Těsto"

  4. Nechat kynout v robotu Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" i s víkem a odměrkou 30 - 45 minut, až se zvedne víko na robotu.

    Až těsto vykyne, tak ho vysypu na vál a teprve pak vmíchám ručně rozinky do vykynutého těsta a udělat z něj 2 bochánky nebo jeden větší. Na plech dát pečící papír a ještě je nechat kynout asi 30 minut pod utěrkou.

  5. Před pečením udělat na těstě malinký křížek (nemusí být, pak nepraskne) a potřít mazanec rozšlehaným celým vejcem.

  6. Nahřát troubu na 200°C. Přizpůsobit teplotám své trouby.

  7. Dát do nahřáté trouby a péct horkovzduchem asi 7-8 minut/200°C, aby těsto pěkně naskočilo.
    Pokud mazanec tmavne, položit na něj (nahoru) pečící papír, aby se to nepálilo. Je potřeba těsto dobře propéct, protože jinak po vyndání z trouby klesne.

    Pak troubu stáhnout na 160-170°C a ještě péct asi 20-30 minut (klidně pod papírem. Je to lepší než pod alobalem) a pak ještě stáhnout na 160°C a péct podle potřeby asi 10 minut.
    Pekla jsem i hodinu - pomalu.

Tip

Pokud chci menší mazanec, dělám ho z 30 dkg celkového množství mouky.

Postup jako Moravské koláčky:

Do nádoby nalijte mléko s cukrem a zahřejte 2 minuty/40°C/[img title="Jemné mícháníg" height="" width=""]https://www.svetreceptu.cz/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/soft.png[/img]
Přidejte kvasnice a nechte takto vzniklý kvásek vykynout.
Do nádoby vložte i ostatní suroviny a těsto vymíchejte 2 minuty/[img title="Klas" height="" width=""]https://www.svetreceptu.cz/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/corn.png[/img]
Nechte těsto 10-15 minut odpočinout

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

MAZANEC z majonézy (bez másla)

Vytisknout:

Komentáře

Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: