thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Doba přípravy
50min
Celkový čas
1h 20min
porce/procí
4 porce/porcí
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

Ingredience

  • 400 g dlouhozrnná rýže

Příslušenství, které potřebujete

  • Varný košík
    Varný košík koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Příprava slávek
  1. Očistíme slávky - starým nožem nebo drátěným kartáčkem oškrábeme povrchové nečistoty. Trčící uzdičku odstraníme vytáhnutím směrem ke kulatější části slávky.

    Slávky musí zůstat po čištění uzavřené. Všechny otevřené vyhoďte!
  2. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vložte česnek, jednu šalotku a na kusy nakrájenou citronovou trávu. Sekejte 5 sek/rychlost 5.
  3. Přidejte olivový olej (10g) a restujte 3 min/120°C/ rychlost 1.
  4. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" přidejte slávky. Ponechte 3 min/120°C/Zpětný chod"Zpětný chod" / rychlost Jemné míchání"Jemné míchání" .
  5. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" nalijte víno a vodu a nechte provařit 5 min/ 100°C/Zpětný chod"Zpětný chod" /rychlost Jemné míchání"Jemné míchání" . Slávky se otevřou.
  6. Vylijte obsah Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" stranou do misky. Slávky postupně vyjměte a vyloupejte. Tekutinu uchovejte v misce, budeme ji potřebovat při přípravě rýže.

    Slávky, které zůstaly pevně uzavřené vyhoďte. Vyřaďte také ty, které po otevření sytě zčervenala, zmodrala nebo zčernala.

    Tělíčka slávek zdravých jsou růžová nebo žlutá.
  7. Příprava rizota
  8. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vložte slupek a jadérek zbavená rajčata, mixujte 5sek/ rychlost 3. Odložte stranou do misky.

    Slupky zbavíte rajčata snadno tak, když je přelijete horkou vodou, po chvíli pak slupku naříznete nožem a stáhnete.
  9. Do čisté Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" vložte jednu šalotku a 2 polévkové lžíce čerstvé petržele. Sekejte 5 sek/rychlost 5.
  10. Do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" přidejte olivový olej (10g) a vyloupané slávky. Restujte 3 min/120°C/ rychlost 1.
  11. Přidejte nasekaná rajčata a vařte 3 min/100°C/rychlost 1.
  12. Rýži odvažte ve varném košíku, propláchněte vodou a vysypte do Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" .
  13. Přidejte 800g tekutiny ze slávek, kterou jsme si odložili stranou, osolte a vařte 18min/100°C/Zpětný chod"Zpětný chod" /rychlost 1.


    Sledujte v průběhu vaření a podle potřeby event. podlijte vývarem ze slávek nebo vodou.
  14. Ihned podávejte. Na talíři ozdobte čertvou petrželkou.

Tip

Ke konzumaci lze použít prázdnou skořápku jako kleštičky místo vidličky.

Rizoto je výborné také s koriandrem. Svěží chuť dodá limeta.

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Rizoto se slávkami, rajčaty a bylinkami

Vytisknout:

Komentáře

  • 13. června 2016 - 04:56

    Dobré ráno, to je v pořádku.

    Svět receptů prošel drobnou změnou designu a ovládání. Na odstranění vzniklých problémů pracujeme.

    Děkujeme za recept a trpělivost.

  • 12. června 2016 - 20:06

    Bohužel je svetreceptu stále nefunkční tmrc_emoticons.-( tak přidávám ingredience sem a pokusím se nahrát ještě ráno.

    850g slávek

    400g dlouhozrnné rýže

    2ks šalotky

    2 stroužky česneku

    3 kusy citrónové šťávy

    20g olivového oleje

    2 polévkové lžíce čerstvé petrželky

    3 větší rajčata

    800g vody

    150g suchého bílého vína nebo sektu

  • 12. června 2016 - 18:57

    Od včera se snažím nahrát recept, ale nedaří se mi to

    už jsem to přepisovala 8x. Nyní se recept publikoval, ale ingredience se mi samy mažou.. nechápu proč. Fotky do receptu mi také nejdou vložit. Zkouším různé prohlížeče a nic.

Are you sure to delete this comment ?