thumbnail image 1
thumbnail image 1
Doba přípravy
10min
Celkový čas
2h 50min
porce/procí
4 porce/porcí
Úroveň
snadný
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
published: 06.03.2025
změněno: 06.03.2025

Ingredience & Porce

CAPPUCCINO

  • 500 g zeleného chřestu, čerstvého
  • 50 g cibule, oloupaná, na půlku
  • 1-2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 500 g vody
  • 1/2 kostky zeleninového bujónu, pro 500 g/ml vody (nebo viz tip)
  • 200 g smetany na vaření (cca 18% tuku), jinak viz Tip
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky bílého mletého pepře

PĚNA

  • 100 g smetany, min. 30% tuku, (pokud máte napěňovač na cappuccino mléka, použijte plnotučné mléko)
  • 2-3 čajové lžičky čerstvého křenu
  • špetka soli
  • špetka bílého mletého pepře

Příslušenství, které potřebujete

  • Metlička
    Metlička koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    PŘÍPRAVA KŘENU
  1. Nastrouhejte 2-3 čajové lžičky čerstvého křenu.
    Na vršek mixovací nádoby s víkem vložte misku a navažte do ní 100 g smetany ke šlehání (nebo 100 g plnotučného mléka, pokud budete napěňovat v pěnovači na cappuccino), přidejte nastrouhaný křen, zamíchejte a nechte hodinu macerovat.
    Poté vložte do ledničky a nechte vychladnout (min. 30 min.).
    Čím déle necháte křen macerovat, tím bude jeho chuť silnější, máte-li čas, klidně macerujte v lednici přes noc.
  2. CAPPUCCINO
  3. Omyjte 500 g zeleného chřestu (čerstvého), odřízněte dřevnaté konce (cca 1-2 cm) a vyhoďte je.
    Nožem odkrojte špičky chřestu a odložte je stranou.
    Zbylý chřest nakrájejte na kousky a odložte stranou.
  4. Do mixovací nádoby vložte 50 g cibule, 1-2 stroužky česneku a mixujte 5 sek./rychlost 5.
  5. Stěrkou setřete nasekanou zeleninu do mixovací nádoby.
    Přidejte 30 g másla a restujte 5 min./100 °C/rychlost 1.
  6. Vložte odložený nakrájený chřest a pokračujte v restování 15 min./100 °C/rychlost 1.
  7. Přidejte 500 g vody a 1/2 kostky zeleninového bujónu (nebo viz Tip) a vařte 15 min./100 °C/rychlost 1.
  8. Přidejte 200 g smetany na vaření (nebo viz Tip), 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky bílého mletého pepře a mixujte 1 min./rychlost 10.
  9. Hotové cappuccino přelijte do nádoby a odložte stranou.
    Vyčistěte mixovací nádobu, zchlaďte studenou vodou, tu vylijte.
  10. PĚNA
  11. Odloženou smetanu/mléko s křenem přeceďte přes jemné sítko.
  12. Pokud použijete napěňovač mléka na výrobu pěny na cappuccino, vložte do něj křenové mléko, špetku soli a špetku pepře.
    Jinak do čisté mixovací nádoby vložte šlehací metlu, nalijte přeceděnou křenovou smetanu, špetku soli, špetku bílého mletého pepře a mixujte cca 1 min./rychlost 3,5 (během mixování smetanu kontrolujte a vypněte, pokud bude jemně napěněná, nechcete dosáhnout šlehačku ani máslo).
  13. SERVÍROVÁNÍ
  14. Horké chřestové cappuccino nalijte do šálků nebo misek.
    Navrch přidejte křenovou pěnu.
    Ozdobte odloženými nasekanými špičkami zeleného chřestu.
    Podávejte.
  15. FB/IG skupina: Thermomix vytvořené recepty

Tip

Chřestové cappuccino je vlastně polévka, která se servíruje v šálcích, nebo malých miskách) ozdobená vrstvou napěněné smetany. Vzhledově tak připomíná právě cappuccino. Obvykle se servíruje jako předkrm, nebo první chod, dostat ji můžete také jako amuse-bouche.

Můžete použít i bílý chřest.

Solíte-li málo, můžete použít pouze špetku soli, stejně tak pepře.

Místo vody a zeleninového bujónu můžete použít vlastní zeleninový vývar (250 g), nebo svou domácí zeleninovou dochucovací pastu (recept najdete v Cookidoo) místo bujónu.

Máte rádi opravdu plnou chuť, použijte na cappuccino smetanu s více než 30 % tuku a bude opravdu krémové. tmrc_emoticons.-)

Čím delší je macerování křenu, tím bude křenová chuť intenzivnější, klidně macerujte v lednici přes noc.
Pokud spěcháte, použijte křenu větší množství, čímž si macerování zkrátíte.

V Thermomixu křenovou smetanu lehce napěňte, bude trochu hustá a na cappuccinu nahoře.
Lepší ale je použít plnotučné křenové mléko a vytvořit pěnu v napěňovači.
______________________________
Facebook skupina:
Thermomix vytvořené recepty
______________________________

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

  • Appliance TM 31 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 21

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Chřestové cappuccino s křenovou pěnou

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: