thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Doba přípravy
25min
Celkový čas
1h 25min
porce/procí
1 kus/kusů
Úroveň
střední

Ingredience & Porce

Těsto

  • 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
  • 240 g cukru krupice
  • 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
  • trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
  • 210 g hladké mouky
  • 2,5 polévkové lžíce oleje - 15g, na zvláčnění
  • 210 g polohrubé mouky
  • 300ml mléka pokojové teploty
  • 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
  • rozinky dle chuti
  • 15 g kakaa

Příslušenství, které potřebujete

  • Metlička
    Metlička koupit nyní
  • Stěrka
    Stěrka koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6 koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Bábovka
  1. Předehřát troubu na 200°C.
    Vymazat formu máslem a vysypat hrubou moukou.
    Vyndat z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu.

  2. Utřete změklé máslo
    nakrájené na kostky - bez metličky cca 25sek / R3, pak s metličkou40sek / R 3-3,5.

    Vyndat metličku
    - přidat cukr, citron. kůru a míchat 30sek / R2, stáhnout stěny a ještě 3-4min / R2.

    Podle změklého másla nasadit metličku (aby nevyskakovala) a ještě třeba 3min/R2-2,5, aby byla z másla a cukru pěna.

    Varianta A - celá vejce:

    Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" a přidejte 5 celých vajec a míchat 2min / R2,5 stáhnout stěny a ještě 2min / R2,5. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
  3. Vyndat metličku - přidat 210g hladké mouky a míchat 3 min / R2,5 - za chodu nepřetržitě přilévat víčkem asi 300 ml mléka, stáhnout stěny a pokračovat ještě 2 min / R2,5 - 3 .
    Pokud není hmota hladká, tak ještě zamíchat 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta.
  4. Přidejte 210g polohrubé mouky a 15g oleje (cca 3 PL) míchejte 40sek / R2,5 pak 10sek / R3-3,5.

    - přidat kypřící prášek a promíchat 15sek / R3
    - vsypte hrozinky a zpětným chodem 20sek/ Zpětný chod"Zpětný chod" /R2,5-3 nebo to vmíchat pouze vařečkou.

    - 2/3 těsta vylijte do vysypané formy
    - do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.

    Peču v horkovzdušné troubě 210°C / 8 minut.
    Pak 190°C /4 minuty, stáhnu na 170°C /40-50minut.


  5. Varianta B:
    (oddělené žloutky od bílků)

    Nechte metličku v Zamknout mixovací nádobu"Zamknout mixovací nádobu" a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R3-4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
    Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků.

    Vyndat metličku a přidat 210g hladké mouky a míchat 4 min / R3. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.

    Přidejte 210g polohrubé mouky a 15g oleje míchejte 40sek / R2,5.

    - přidat kypřící prášek a promíchat 15sek / R2,5
    Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná do hladka a tekuta.

    Vsypte hrozinky a zpětným chodem 20sek/ Zpětný chod"Zpětný chod" /R2,5-3.
  6. Přelejte těsto do jiné mísy. Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte. Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy. (Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) .
  7. Varianta A i B: (pečení)

    Peču v horkovzdušné troubě 210°C / 8 minut.
    Pak 190°C /4 minuty, pak stáhnu na 170°C /40-50minut.

    Špejlí zjistím, jestli je těsto dopečené

Tip

Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

BÁBOVKA MRAMOROVÁ opravená

Vytisknout:

Komentáře

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: