Doba přípravy
20min
Celkový čas
1h 10min
porce/procí
1
kus/kusů
Úroveň
střední
Ingredience & Porce
Těsto
- 125 g másla měkkého, (změklé při pokojové teplotě)
- 5 kusů vejce, (později rozdělit na žloutky a z bílků sníh)
- trochu nastrouhané citronové kůry, (pouze pro provonění,nemusí být)
- 240 g cukru krupice
- 210 g hladká mouka
- 210 g polohrubá mouka
- 300ml mléka pokojové teploty
- 1 balíček kypřicí prášek do pečiva
- rozinky dle chuti
- 15 g kakao, prášek
Příslušenství, které potřebujete
-
Metlička
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Předehřát troubu na 200°C.
Vymažte si formu máslem a vysypte hrubou moukou.
Vyndejte si z lednice mléko, vejce, máslo, aby zteplalo na pokojovou teplotu. - Utřete změklé máslo, nakrájené na kostky, bez metličky cca 15sek / R3, pak s metličkou30sek / R3,5.
Nechte metličku a přidejte cukr moučku a citron. kůru a zamíchejte 30sek / R2. Pak přidejte 5 žloutků a míchejte 4min / R4.
Varianta A:Nechte metličku v "Zamknout mixovací nádobu" a přidejte 5 celých vajec a míchejte dle potřeby asi 4min / R3,5. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
Varianta B:
Nechte metličku v "Zamknout mixovací nádobu" a přidejte 5 žloutků (bez bílků) a míchejte 4min / R4. Měl by povolit cukr a vyšlehat vše do pěny.
Mezi tím si zvlášť umíchejte sníh z 5-ti bílků. - Varianta A i B:
Přidejte 210g hladké mouky a bez metličky míchejte 1,5 min/ R4. Za chodu nepřetržitě pomalu přilévejte víčkem 300 ml mléka.
Pak ještě zamíchejte prudčeji 7 sek / R4. Hmota bude vymíchaná hezky do hladka a tekuta. - Přidejte 210g polohrubé mouky, hrozinky a zpětným chodem míchejte 40sek / "Zpětný chod" R2,5. Pak vsypte kypřící prášek a promíchejte ještě 20sek / R2,5
- U varianty A:
2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
U varianty B:
Přelejte těsto do jiné mísy.
Zkontrolujte jestli je ušlehaný sníh stále tuhý (aby netekl) a vyklopte ho do mísy k těstu a už jen lehce vařečkou promíchejte.
Pak 2/3 těsta vylijte do vysypané formy a do zbylé třetiny vmíchejte vařečkou přesáté kakao. Stačí už jen promíchat, aby tam nebyly hrudky a vylít na zbývající těsto do formy.
(Během pečení kakao samo prostoupí do bábovky) . - Pečte v horkovzdušné troubě 210°C/8 minut. Pak 190/4 minuty, pak stáhněte na 170°C/40-50minut. Špejlí zjistíte, jestli je těsto dopečené
- Popište zde přípravné kroky receptu
Bábovka
Tip
Místo 210g poohrubé mouky,můžete množství snížit a doplnit do stejné váhy sekanými ořechy.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře
Are you sure to delete this comment ?