Ingredience & Porce
Maková nádivka
- 250 g mák
- 100 g cukr
- 2 hrsti rumových perníčků
- 2 hřebíček
- kůra z půlky citrónu, nastrouhaná
- 300 g mléko
- špetka skořice, mletá
- povidla, marmeláda, dle chuti
Těsto
- 250 g mléko
- 100 g cukr
- 40 g čerstvé droždí
- 150 g másla, nebo Hery
- 2 žloutky
- 500 g hladká mouka
- špetka soli
Na potření
- 1 vejce
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
Do nádoby dáme mák, cukr, hřebíček a mixujeme R10/1min. Přidáme perníčky posekáme R7/5 sec.Směs přesypeme do misky. Do nádoby dáme mléko a vaříme 100°C/10min/R3.Po 5 minutách přisypeme víkem makovou směs, necháme dovařit. Do hotové nádivky dáme skořici a dle chuti můžeme přidat trochu povidel, nebo marmelády a zamícháme.
Mléko, cukr a droždí dáme do nádoby a mícháme 37°C/1,5 min./R2, přidáme zbylé suroviny a mícháme 3min./R-KLAS. Těsto nechte v nádobě kynout, až nadzvedává odměrku ve víku cca 20minut.
Z připravené dávky připravíme dva beránky.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě půlky. Z každé poloviny si oddělíme asi 1/3 na hlavu, ocásek a nožičky. Zbylé těsto vyválíme na dva obdélníkové pláty silné 3-5mm. Každý plát pomažeme polovinou makové nádivky. Pláty podélně srolujeme a krájíme centimetrová kolečka.Kolečka skládáme vedle sebe na plech do tvaru tělíčka beránka (ovál) a z těsta které nám zbylo dotvarujeme hlavu, rohy, nožičky a ocásek. Necháme ještě 10min.kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C /15min.dozlatova. Beránka i s pečícím papírem sundáme z plechu a necháme vystydnout.
Maková nádivka
Tip
Vytvarovat se dají různé tvary, takže na vánoce třeba kapra
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
No a hlavně není to tradiční beránek, jako ho má každý
Skvělý nápad!!!!
Nejpracnější je hlavička beránka. Zbytek je rychlovka.
Recept vypadá velice chutně a řekla bych že je pracný, i když je zde napsána jen 1 hodina. což je bomba!
Výborný.
Are you sure to delete this comment ?