Ingredience & Porce
těsto
- 150 gramů piškotů, namlet
- 50 gramů vlašských ořechů, namlet
- 100 gramů moučkového cukru
- 3 čajové lžičky cukru krupice
- 90 gramů másla, pokojové teploty
- 2 polévková lžíce kakaa, zarovnané
- 2 rovné polévkové lžíce Mléka, pokojové teploty, asi 25g
- 2,5 polévkové lžíce rumu, zarovnané
- 1 balíček dětských piškotů, na podstavec pro úlky
- moučkový cukr, přesátý, na vysypávání formiček
- špetka skořice
Krém máslový
- 1 balíček vanilkového pudingu, v prášku
- 350ml Mléka, 360g
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 čajové lžičky cukru krupice, do pudingu
- 150 gramů másla, pokojové teploty
- 3 polévkové lžíce cukru moučky, 25-30g, do másla
Příslušenství, které potřebujete
-
Metlička
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- 150g piškotů nasekám najemno = 5s/R6, promíchám a ještě 5s/R5, promíchám a dle potřeby ještě sekám cca 5s/R5, aby nebyly velké kusy. Dám do mísy bokem.
50g ořechů nasekám = 5s/R5, promíchám a ještě 3s/R5, promíchám a dle potřeby ještě sekám cca 2s/R5, ne úplně na kaši.
Přidám k ořechům:
namleté piškoty
cukr moučku
cukr krupice (pomáhá proti drolení těsta)
PROMÍCHÁM 10s/R2,5
+
změklé máslo na kostky
kakao
mléko
rum
špetka skořice /nemusí být)
Dodržovat množství surovin, jinak se těsto drolí. Původně bylo v receptu 70g másla, ale nešlo to spojit. Proto jsem zvedla na 90g a bylo to ok. - - zamíchám zpětným chodem "Vypnout zpětný chod" / 20s/R2,5, stáhnu stěny a pak už normálním chodem "Zpětný chod" /40s/R3. Pak podle potřeby ještě asi 2 minuty/R4. Těsto by mělo být pěkně vláčné, nemělo by se drobit.
Pokud se stále drobí a je suché, můžu přidat lžíci rumu (pomáhá to) a přidat kapku mléka. S tekutinami ale opatrně. Viz. níže v záložce Tip.
Pokud se vám těsto drolí, přidejte trochu více másla nebo kapku rumu pro lepší spojení.
Pak dám těsto do plechové misky a rukou zapracuji těsto v míse. V konečně fázi těsto v misce točením kutálím po stěnách. Hezky se tím uhladí.
Těsto zabalím do folie a dám do chladna. Dala jsem asi na 10 minut do ledničky a pak do špajsky, aby těsto nebylo úplně tvrdé.
Do formičky pak dám celofán a těsto vtlačím do ní. Jde to krásně vyndat a nic se nemusí vysypávat. - Do čisté mixovací nádoby vložíme šlehací metličku, přidáme mléko, balíček pudinku, vanilkový cukr, 2 lžičky cukru krupice a uvaříme pudink 10 minut/90°C/R4.
Uvařený pudink přendáme do misky a necháme zchladnout.
1 balíček vanilk. pudinku v prášku
350ml mléka (360g)
1 vanilkový cukr
2 lžičky cukru krupice
Uvařit puding v robotu a odložit bokem, nechat zchladnout.
Pak vložit do nádoby:
150g změklého másla
3 polévkové lžíce cukru moučka (30g) a míchat metličkou
Do čisté mixovací "Zamknout mixovací nádobu" nasadíme šlehaci metličku, přidáme máslo na kostky, cukr moučku a šleháme 3 minuty/R3.
Po došlehání si nastavíme čas na další 3 minuty/R3máslo s cukrem šleháme dál a otvorem ve víku přidávájme vychladlý pudink. Krém šleháme do hladka a dle potřeby prodloužíme čas šlehání.
Pak dát krém do ledničky. - Zkusila jsem ještě variantu s jedním bílkem a postup jako u předchozího receptu. Jen obměna surovin:
150g piškotů najemno
50g ořechů najemno
100g cukru moučka
PROMÍCHÁM 10s/R2,5
+
1 bílek
1 lžíce mléka pokojové teploty
1,5 lžíce rumu
1 lžíce kakaa
60g másla pokojové teploty
špetka skořice (nemusí být)
zamíchám zpětným chodem "Zpětný chod" / 20s/R2,5, stáhnu stěny a pak už normálním chodem /40s/R3. Pak podle potřeby ještě asi 2 minuty/R4. Těsto by mělo být pěkně vláčné, nemělo by se drobit. Zadělat v plechové míse.
(Od kolegyně).
Těsto
Máslový krém
Tip
Pokud se vám těsto drolí, přidejte trochu více másla nebo kapku rumu pro lepší spojení.
Pokud máte těsto příliš suché a při pokusu o vyndání z formiček se drolí, přilijte trochu tekutiny. Může to být třeba mléko, smetana, rum nebo rozpuštěné máslo. Dělejte to ale opatrně a tekutinu přidávejte jen po kapkách.
Základem pohodlného vyklepávání je správná konzistence těsta. Pokud se těsto drobí, sice ho z formiček vyklepnete, ale pohromadě držet dlouho nebude – přidejte po kapkách tekutinu (ideálně mléko). Pokud jste to přehnali s tekutinou (obvykle rumem), těsto se bude do formiček lepit – stačí zahustit rozdrcenými piškoty. Těsto dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře