Doba přípravy
40min
Celkový čas
14h 40min
porce/procí
15
plátek/plátky
Úroveň
pokročilý
- TM 6
- TM 5
published: 11.07.2023
změněno: 27.07.2023
Ingredience & Porce
Rozkvas
- 40 gram žitného kvásku
- 110 gram žitné mouky, chlebové
- 60 gram pšeničné mouky, chlebové
- 160 gram vody
Těsto
- 300 gram vody
- 130 gram hladké mouky
- 300 gram pšeničné mouky, chlebové
- 1 polévková lžíce pšeničných otrub
- 2,5 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce kmínu, celého
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Na víko nádoby dáme zavařovací sklenici, ve které nám bude kvásek zrát.
- Do sklenice navážíme 160g vody, 40g žitného kvásku, 110g žitné chlebové mouky a 60gramů pšeničné chlebové mouky.
- Smícháme a necháme 10-12 hodin zrát.
- K vykvašenému kvásku přidáme 300g vody, 130g hladké mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 1 lžici pšeničních otrub, 2- 2,5 lžičky soli a 1 lžíci kmínu (podle chuti). Hněteme "Těsto" 3 min
- Mezitím si vymažeme mísu slunečnicovým olejem. Po uhnětení,vložíme těsto do mísy, přikryjeme folií a necháme 30 minut kynout.
- Poté těsto v míse přeložíme (viz tip) každých 30 minut. (celkem tedy 4x za 2 hodiny).
Po posledním překládání bochník dotvarujeme a uložíme do ošatky na utěrku nebo plachetku, vysypanou moukou. - Necháme chvilku kynout v ošatce a mezitím si předehřejeme troubu na 250°C a vložíme do ni formu na pečení chleba (skleněná, keramická, litinová,..), aby se forma nahřála.
- Přendáme opatrně z ošatky do dobře vyhřáté formy. Nařízneme a pečeme na 250°C prvních 15 minut přiklopené poklicí, která se nahřívala spolu s hrncem.A poté pečeme dalších cca 40 minut.
Rozkvas
Těsto
Tip
Překládání těsta v míse: chytněte za okraj těsta, natáhněte ho a vložte ho do středu těsta, pokračuji na zbylých 3 stranách.
V létě kyne těsto i kvásek rychleji než třeba v zimě, vždy záleží na okolní teplotě.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 6
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby. -
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře
Are you sure to delete this comment ?