thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Doba přípravy
40min
Celkový čas
14h 40min
porce/procí
15 plátek/plátky
Úroveň
pokročilý

Ingredience & Porce

Rozkvas

  • 40 gram žitného kvásku
  • 110 gram žitné mouky, chlebové
  • 60 gram pšeničné mouky, chlebové
  • 160 gram vody

Těsto

  • 300 gram vody
  • 130 gram hladké mouky
  • 300 gram pšeničné mouky, chlebové
  • 1 polévková lžíce pšeničných otrub
  • 2,5 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce kmínu, celého

Příslušenství, které potřebujete

  • Stěrka
    Stěrka
    koupit nyní
  • Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    Kompletní mixovací nádoba pro TM6
    koupit nyní

Sdílet svoji aktivitu

Dnes vařím toto

Příprava

    Rozkvas
  1. Na víko nádoby dáme zavařovací sklenici, ve které nám bude kvásek zrát.

  2. Do sklenice navážíme 160g vody, 40g žitného kvásku, 110g žitné chlebové mouky a 60gramů pšeničné chlebové mouky.

  3. Smícháme a necháme 10-12 hodin zrát.

  4. Těsto
  5. K vykvašenému kvásku přidáme 300g vody, 130g hladké mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 1 lžici pšeničních otrub, 2- 2,5 lžičky soli a 1 lžíci kmínu (podle chuti). Hněteme Těsto"Těsto" 3 min

  6. Mezitím si vymažeme mísu slunečnicovým olejem. Po uhnětení,vložíme těsto do mísy, přikryjeme folií a necháme 30 minut kynout.

  7. Poté těsto v míse přeložíme (viz tip) každých 30 minut. (celkem tedy 4x za 2 hodiny).
    Po posledním překládání bochník dotvarujeme a uložíme do ošatky na utěrku nebo plachetku, vysypanou moukou.

  8. Necháme chvilku kynout v ošatce a mezitím si předehřejeme troubu na 250°C a vložíme do ni formu na pečení chleba (skleněná, keramická, litinová,..), aby se forma nahřála.

  9. Přendáme opatrně z ošatky do dobře vyhřáté formy. Nařízneme a pečeme na 250°C prvních 15 minut přiklopené poklicí, která se nahřívala spolu s hrncem.A poté pečeme dalších cca 40 minut.

Tip

Překládání těsta v míse: chytněte za okraj těsta, natáhněte ho a vložte ho do středu těsta, pokračuji na zbylých 3 stranách.

V létě kyne těsto i kvásek rychleji než třeba v zimě, vždy záleží na okolní teplotě.

Model Thermomixu ®

  • Appliance TM 6 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 6
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
  • Appliance TM 5 image
    Recept je vytvořen pro
    TM 5
    Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
    Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.
    Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!

Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.

Kategorie receptů:

Vytisknout

Kváskový chléb - jeden z oblíbených

Vytisknout:

Komentáře

  • Zatím jste nenapsali žádné komentáře.
Are you sure to delete this comment ?

Ostatní uživatelé také líbilo

Zobrazit podobné: