- TM 31
Ingredience & Porce
Jogurt v řeckém stylu (hustý a sladký)
- 1000 gramů mléko, čerstvého a paterizovaného
- 125 gramů bílý jogurt
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- 1. Do mixovací nádoby nalijte mléko a vařte 25 minut/90°C/rychlostí 3.
2. Otevřete mixovací nádobu a nechte mléko vychladnout na 37°C (trvá to maximálně 30 minut).
3. Smetanu, která se vytvoří na povrchu, sejměte.
4. Ve středně velké míse smíchejte trochu mléka s jogurtem, dokud se jogurt nevstřebá a nezmizí všechny hrudky.
5. Do mléka v mixovací nádobě nalijte tuto směs mléka a jogurtu a mixujte 20 minut/37°C/rychlostí 2.
6. Vzniklou směs přlijte do skleněné nádoby a uzavřete ji vzduchotěsným víkem nebo průtahovou fólií. Dejte odpočinout do vychladlé trouby po dobu 5 hodin. Poté by měl mít jogurt hutnou konzistenci.
7. Vytvoří - li se na povrchu syrovátka, znamená to, že byla inkubačbí teplota příliš dlouhá a jogurt bude lehce nakyslý.
8. Všechnu syrovátku odstraňte.
9. Před podáváním nechte několik hodin v lednici.
Tip
ZÁKLADNÍ INFORMACE
- tvorba srovátky je při domácí výrobě jogurtu zcela běžná
- do průmyslově vyráběného jogurtu jsou přidávány specifické bakterie a je uchováván ve sterilním prostředí, nemůže být proto kontaminován jinými bakteriemi, které vedou k tvorbě syrovátky
- domácí jogurt může obsahovat i jiné bakterie, vzhledem k tomu, že je nemožné udržět naprosto sterilní prostřtedí
- tyto bakterie nejsou škodlivé
- tento způsob přípravy jogurtu od samého počátku je skvělý v tom, že si sami ohlídáte vstupní suroviny, stejně jako dochucující složku (oblíbený džem, sirup, ovoce, oříšky...)
TIPY
- při nákupu surovin je důležité vybírat ty opravdu nejkvalitnější
- vybírejte ty s co nejdelším datem spotřeby
- vytvoří - li se během skladování v lednici syrovátka, jednoduše ji vylijte a vychotnejte si zbývající jogurt
- jogurt uchovávejte ve velké nádobě nebo ho po inkubaci a ochlazení přendejte do několika menších sklenic
- je - li jogurt skladován v lednici při teplotě nižší než 4°C, lze ho uchovat po dobu 7-10 dnů
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Are you sure to delete this comment ?