Doba přípravy
30min
Celkový čas
55min
porce/procí
8
porce/porcí
Úroveň
pokročilý
Oficiálně testováno
- TM 31
published: 22.11.2011
změněno: 22.05.2018
Ingredience & Porce
- Těsto
- 360 g hladká mouka
- 180 g máslo, nakrájeného na kosuky
- 1 čaj, ová lžička soli
- 90 g voda, studené
- 1 vejce, na potření
- Náplň
- 25 g slunečnicový olej
- 1000 g voda
- 3 čaj, ové lžičky soli, plus trochu navíc
- 150 g dlouhozrné rýže, (nepředvařené)
- 3 vejce, o pokojové teplotě
- 250 g šalotka, oloupané, celé
- 50 g máslo
- 250 g houba, čerstvá, očištěneých, celých
- 900 g filetu z lososa, (v kuse), čerstvého, zbaveného kůže, vykostěného
- 2 špetky pepř černý, mletý
- 3 snítky kopr, čerstvý, nasekané
- Omáčka
- 200 g víno, bílé
- 400 g žloutky
- 1 čaj, ová lžička soli
- 0,25 čajové lžičky pepř černý, mletý
- 4 snítky petržel, čerstvá, pouze listy, nasekané
- 4 snítky kopr, čerstvý, nasekané
- 30 g citrónová šťáva
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Přidejte vodu a hněťte 15 sek./rychlost 6. Těsto zabalte do průtažné fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Do mixovací nádoby dejte olej, vodu a sůl. Nasaďte košík a navažte do něho rýži. Do Varoma mísy vložte vejce a umístěte systém Varoma na své místo. Vařte 15 min./Varoma/rychlost 1. Odložte systém Varoma stranou a nechte vejce vychladnout. Sundejte košík, rýži přesypte na plech na pečení a nechte vychladnout. Vyprázdněte mixovací nádobu.
- Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte 3 sek./rychlost 5. Pomocí stěrky stlačujte suroviny dolů.
- Přidejte máslo a vařte 6 min./Varoma/rychlost "Jemné míchání" .
- Přidejte houby a sekejte 4 sek./rychlost 4, přidejte ½ čajové lžičky soli a vařte 4 min./Varoma/ "Zpětný chod" /rychlost "Jemné míchání" . Přendejte do mísy a odložte stranou vychladnout.
- Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků, bílky dejte do mixovací nádoby a sekejte 1 sek./rychlost 4. Přendejte do mísy a odložte stranou. Do mixovací nádoby vložte vaječné žloutky a sekejte 1 sek./rychlost 4.
- Předehřeje troubu na 200 °C.
- Těsto rozdělte na dvě části, jednu ponechte o něco větší než druhou. Menší část vyválejte do obdélníku, jehož hrany asi o 5 cm přesahují rozměry filetu z lososa (přibližně 25x35 cm). Těsto dejte na plech pokrytý pečicím papírem.
- Na obdélník vyválený z těsta položte rýži a nechte 3 cm nezakrytého těsta u okrajů. Šalotkovo-houbovou směs naneste na rýži.
- Navrch této směsi položte filety z lososa. Filety rozložte v rovnoměrné vrstvě. V případě potřeby přehněte koncové části filetů, abyste dosáhli rovnoměrné tloušťky. Filety z lososa posypte solí, pepřem a koprem. Nalijte na ně míchané vaječné žloutky a na žloutky pak míchané vaječné bílky.
- Vyválejte zbývající těsto. Přikryjte jím druhou část těsta včetně náplně. Hrany lehce stlačte k sobě a odřízněte tak, aby zůstal 2 cm široký okraj. Hrany stlačte k sobě a ohněte nahoru, abyste vytvořili obrubu kolem celého koláče. Z odříznutých hran nařežte či rukou vytvarujte proužky a ozdobte jimi koláč.
- Do mísy dejte zbývající vejce a ušlehejte ho. Tímto ušlehaným vejcem potřete povrch těsta. Ozdobte koláč připravenými proužky těsta a také je potřete vejcem. Nožem či nůžkami udělejte do povrchu koláče malé zářezy, aby mohla unikat pára. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu 25-30 minut. Vyčistěte mixovací nádobu.
- Do mixovací nádoby dejte bílé víno a vařte 5 min./Varoma/rychlost 1 bez odměrky.
- Přidejte smetanu, sůl a pepř a vařte 4 min./100 °C/rychlost 3.
- Přidejte petrželku, kopr a citronovou šťávu a mixujte 15 sek./rychlost 5. Omáčku podávejte v omáčníku, spolu s teplým koláčem.
- Do mixovací nádoby vložte mouku, máslo a sůl a hněťte 15 sek./rychlost 6.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře
To vypadá jako velká dobrota
Tak takový koláč, to si nechám líbit
velká dobrota z lososa
Zajímavý nápad a ještě k tomu s tak vynikající rybou
Losos je velice dobrá ryba a tak to bude jistě vynikající
Are you sure to delete this comment ?