
Doba přípravy
30min
Celkový čas
12h 30min
porce/procí
--
--
Úroveň
střední
- TM 6
- TM 5
published: 07.06.2024
změněno: 12.06.2024
Ingredience & Porce
Rozkvas
- 1 polévková lžíce žitný kvásek
- 110 gram žitná mouka, napůl s celozrnou
- 110 gram voda
Těsto
- 300 gram mouky, napůl špaldová celozrná a pšeničná chlebová
- 100 gram cukety, nastrouhané
- 120-150 gram vody
- 7 gram soli
- 1 čajová lžička pečicího sladu
- 1 čajová lžička kmín, drcený, dle chuti
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
-
Rockstar Betty
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Na uzavřenou nádobu (bez vika) postavte sklenici a zapněte váhu.
- Přidejte ingredience na rozkvas (1lžíce kvásku, 110g vody, 110g žitné mozky napůl s celozrnou).
- Přikryjte folií a propíchněte párkát párátkem.
- Poté nechte cca 8 hodin rozkvas zrát při pokojové teplotě. (Musí zvojnásobit svůj objem)
- Vložte 200 gramů kvásku do nádoby a zbytek schovejte na příště.
- Přidávejte 120 gramů vody, 1 lžičku sladu.
- Promíchejte 30s/rychlost 3
- Přidejte 300 g namíchané mouky (150g celozrné špaldové, 150g pšeničné chlebové
.
- Přidejte 7 gramů soli a kmín dle chuti.
- Přidejte 100g nastrouhané cukety.
"Těsto" hněťtě 4-5 min. Pokud bude těsto moc suché, přidejte zbytek vody.
- Vymažte si mísu olejem. Přendejte do ní těsto a přikryjte víkem/folií nebo utěrkou.
Poté 2x po 40 minutách přeložte těsto. - Mezitím si vysypejte ošatku škrobem.
- Po cca 2 hodinách stočte požadovaný tvar do ošatky a vložte ho do ní.
Povrch bochníčku poprašte chlebovou pšeničnou moukou přes sítko. - Nechte vykynout v ošatce 1-1,5 hodiny při pokojové teplotě.
(Pokud ho chcete péct ráno, vložte těsto s ošatkou do pytlíku a nechte kynout v lednici při +4°C celou noc, cca 12 hodin. Ráno nechte popřípadě ještě dokynout v teple.) - Předehřejte troubu na 250°C a vložte do ní nádobu na chléb (používám obyč. skleněnou kulatou nádobu s víkem).
- Vyndejte těsto z ošatky na pečící papír (nebo na spec. podložku na pečení chleba).
Poprašte chleba moukou a nařízněte. - Až bude trouba a nádoba nahřátá, vložte těsto na peč. papíru (příp. podložce) do nádoby.
Pod pečící papír nalijte trochu vody (případně kostku ledu) a rychle zavřete víkem, aby se v nádobě udělalo vlhko. - Nechte péct 15 min na 250°C, poté snižte teplotu na 210°C a pečte ještě 30 min zavřené.
Poté opatrně sundejte víko a nechte odkryté péct ještě 15 minut (dokud nebude hezká kůrka) - Opatrně vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.
Rozkvas
Těsto
Tip
Využijte místo trouby Remosku. Pečte v malé studené remosce 45 minut.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 6
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby. -
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře