Doba přípravy
15min
Celkový čas
40min
porce/procí
22
porce/porcí
Úroveň
pokročilý
Ingredience & Porce
Ořechová posypka
- 150 gramů lískových ořechů
- 100 gramů mandlí
- 80 gramů pistácií
- 50 gramů cukru
- 1 čajová lžička skořice
Sirup
- 150 gramů cukru
- 150 gramů vody
- 125 gramů medu
Dokončení
- 1 balíček filo těsta, nebo 2 listová
- 2 polévková lžíce citrónové šťávy
- 2 polévková lžíce sezamových semínek
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- Do mixovací nádoby vložte lískové ořechy a mixujte 13 vteřin/rychlostí 5.
Přendejte do misky stranou.
Do mixovací nádoby nyní vložte pistácie a mixujte 8 vteřin/rychlostí 5.
Pokud se vám zdají ořechy ještě příliš velké, prodlužte dobu mixování o další 3 vteřiny/rychlostí 5.
Hrst mletých pistácií si odložte na závěrečné dozdobení.
K mletým pistáciím přidejte lískové ořechy, přidejte cukr, mandle a skořici a melte 10 vteřin/rychlostí 4.
Ořechovou směs nyní odložte stranou.
Mixovací nádobu vytřete papírovou utěrkou.
Vložte do ní máslo a rozpusťte jej na 4 minuty/70°C/"Zpětný chod" .
Mezitím předehřejte troubu na 200°C.
Plech vymažte máslem.
Nyní záleží, zda jste sehnali Filo těsto. To má mnoho jemných lístků, vrstev.
Pokud ho tedy máte, položte na vymaštěný plech první list, ten pomažte máslem, opět položte další vrstvu, tu opět pomažte máslem…
Takto postupujte, až budete mít 5 listů pomaštěných máslem. Na pátou vrstvu s máslem nasypte čtvrtinu ořechové směsi.
Tu překryjte dalším plátkem těsta. Ten pomažte máslem, na něj položte další plát těsta, pomažte máslem…až budete mít pět vrstev, opakujte navršení ořechové směsi a tak stále dokola.
V případě listového těsta kupte alespoň dvě balení, rozdělte je tak, aby jste měli minimálně dvě vrstvy s máslem, pak s ořechy, opět s máslem….
Např. můj koláč s Filo těstem dopadl takto:
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
5 listů promazaných listů máslem.
Vždy končíme vrstvou těsta.
Poslední vrstvu jemně nakrojte po celé délce diamantovým vzorem – jako na fotce.
Pečte v opravdu dobře vyhřáté troubě asi 25 minut.
Mezitím vložte do čisté mixovací nádoby vodu, med, zbývající cukr a vařte 14 minut/105°C/"Zpětný chod" .
Nakonec přidejte citronovou šťávu a promíchejte 4 vteřiny/rychlostí 3.
Upečenou baklavu nechte 5 minut odpočinout a poté ji přelijte připraveným sirupem a posypejte zbylými pistáciemi a sezamovými semínky.
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Kategorie receptů:
Party
Raut
Narozeniny
Grilování
Snídaně
Odpolední čaj
Svačina
Kreativní
Vaření
Pečení
Dezert
řecké
turecké
Pralinky/sladkosti
Koláč
Cukroví
Sušenky/cookies
Ostatní uživatelé také líbilo
Zobrazit podobné:
Komentáře
Are you sure to delete this comment ?