- TM 31
Ingredience & Porce
Katalánský pomerančový krém
- 200 gramů sušenek bez náplně, (např. pomerančových)
- 80 gramů másla na kousky, pokojové teploty
- 350 gramů mléko
- 1 kus skořicového lusku
- citronová kůra z jednoho BIO citronu
- 1 kus pomeranč, (kůra a dužina bez pecek)
- 400 gramů 30% smetany
- 6 kusů žloutek
- 1 pytlík želatina v prášku, (10 g)
- 150 gramů cukr
- 40 gramů kukuřičný škrob, (např. Maizena)
- 1 špetka sůl
- 100 gramů hnědý cukr, na opálení povrchu
Příslušenství, které potřebujete
-
Metlička
-
Varný košík
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
- 1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Do mixovací nádoby vložte sušenky a melte 5 sekund/rychlostí 10.
3. Přidejte na kousky nakrájené máslo a mixujte 5 sekund/rychlostí 5.
4. Vzniklou směs naneste pomocí prstů na dno dortové formy (o průměru 26 - 28 cm) a rovnoměrně upěchujte odměrkou. Pečte 10 minut při 200°C do křupava. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
5.Zatímco se základ dortu peče, dejte do mixovací nádoby mléko, celou skořici, citrónovou a pomerančovou kůru. Vařte 3 minuty/100°C/rychlostí 1.
6. Pomocí košíku nechte mléko okapat a odložte stranou. Vyhoďte skořici a citrónovou a pomerančovou kůru.
7. Do mixovací nádoby vložte oloupaný pomeranč bez pecek a bílé dužiny a mixujte 30 sekund/rychlostí 5 a zvyšujte na rychlost 10. Proceďte přes sítko a smíchejte s připraveným mlékem.
8. Nasaďte metličku, do mixovací nádoby dejte mléko, šlehačku, vaječné žloutky, želatinu, cukr, škrob a sůl a mixujte 15 sekund/rychlostí 4.
9. Vařte 8 minut/100°C/rychlost 2.
10. Vzniklou směs naneste na základ dortu a nechte vychladnout. Dejte alespoň na 6 hodin do lednice.
11. Před vyjmutím z dortové formy posypte cukrem a opalte kuchyňskou pistolí.
12. Před podáváním dejte ještě na 15 minut do lednice.
Tip
OBMĚNY:
- plátky želatiny lze nahradit stejným množstvím práškové želatiny
- tu namočte na 5 minut do studené vody, nechte okapat a přidejte ji ke směsi v kroku č. 8
UŽITEČNÉ PŘEDMĚTY:
- cedník
- dortová forma o průměru 26 - 28 cm
- flambovací hořák
CREMA CATALANA
- je typickým dezertem španělského Katalánska
- skládá se z měkkého a krémového základu a křupavé vrstvy zkaramelizovaného cukru na povrchu
- je výborný ozdobený čerstvým ovocem, například malinami, jahodami anebo hroznovým vínem
- tento slavný dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) se tradičně podává 19. března u příležitosti svátku svatého Jana, právě proto se mu říká také „crem de Joseph“
- Katalánci tvrdí, že katalánský krém je předkem francouzského „creme brûlée“, jehož základem je čerstvá smetana
- jedna legenda vypráví, že tento dezert byl vynalezen katalánskými jeptiškami. U příležitosti návštěvy jejich kláštera biskupem připravily jeptišky pudink, který se však jevil příliš řídkým. Přidaly k němu tedy karamelizovaný cukr a servírovaly ho biskupovi. Tento vykřikl „Crema!“, což v katalánštině znamená nejen krém, ale taktéž pálí. Od té doby se tomuto krému říká také „crema cremada“
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 31
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Jarki, děkujeme za nádherné fotografie katalánského krému. Jsme rádi, že chutnal a hlavně, že vypadá ještě mnohem lépe, než na naší fotografii.
Děkujeme
Moc dobrý, příště dám ale méně cukru. Také pomerančovou štavu stačí zvlášt vymačkat a pak přelét přes sítko.
Určitě dezert doporučuji
Are you sure to delete this comment ?