Ingredience & Porce
raw pohanková kaše
- 300 gramů pohanky - světlá kroupy, namočená/aktivovaná/klíčená
- 3 polévkové lžíce medu, nebo melasy, nebo jiného sladidla (agave, jakon, kokosový nektar)
- 0,2 litru voda, nebo dle potřeby
maková přísada
- 80 gramů máku modrého mletého, meleme na ručním mlýnku těsně před optimálně
- 1 kus citrón, šťáva z citronu
jablka
- 2-4 kusy goldem delicious, gala,.., dle chuti a možností:)
skořice mletá
- 1 čajová lžička dle chuti, na ozdobu (sonnentor)
Příslušenství, které potřebujete
-
Stěrka
-
Kompletní mixovací nádoba pro TM6
Sdílet svoji aktivitu
Dnes vařím totoPříprava
pokud máme mlýnek na ruční mletí máku, tak jej použijeme - mák je tímto mletím chutově nejlepší (uvolní se více prospěšných látek pro tělo)
pokud nemáme a nebo se nám nechce ruční mlýnek použít, začneme v termomixu s mákem - vložíme do nádoby mák a meleme na rychlost 8 cca 5 sekund...poté odložíme bokem
Popište zde přípravné kroky receptu
pohanku vložíme do nádoby a zalijeme vodou
mixujeme na rychlost 8 cca 6 sekund
koukneme pod víko a ze stěny setřeme dolů, co na ni uplpělo
mixujeme jestě jednou nebo i vícekrát, dokud nemáme hladkou kaši (můžeme přilít více vody - chceme více tekutou formu)
kdo chce kaši teplou, ohřeje ji na 37 nebo 40 stupňů - míchání nastavíme alespon na rychlost 3 (jinak se nám to neprohřeje celé, ale jen u dna) a čas cca na 5 minut
přidáme med (dle chuti více či méně), namletý mák a citronovou šťávu dle chuti
promícháme na rychlost 3 cca 10 sekund
přidáme jablkové kousky a mixujeme na rychlost 6 cca 6 sekund (pokud chceme větší kusy, tak třeba jen 3 sekundy)
kdo chce kaši teplou opět zahřejeme na 40 stupňů (po přidání máku a jablek, dojde k ochlazení) cca 7 minut na rychlost alespon 3
používám značku Sonnentor
1) pomletí máku a příprava jablek
2) kaše
ozdobíme jablkem dle fantazie a poprášíme mletou skořicí
Tip
kaše i maková přísada lze použít i každá zvlášť
maková přísada se promění v makovou omáčku, když přidáte citronovou šťávu a med (nebo agave, jakonový nebo jiný sirup) a vodu
místo jablek lze použít jakékoli jiné sezónní ovoce
já tuto kaši večeřím, neboť ctím informaci, že vápník se dobře vstřebává na večer...mák je opravdu nabitý vápníkem dobře využitelným pro organismus (lépe než z mléka či mléčných produktů)
Model Thermomixu ®
-
Recept je vytvořen pro
TM 5
Pokud máte Thermomix® TM5 používáte odměrku pro Thermomix® TM6:
Pro vaření (a dušení) při teplotách 95 °C/ 200 °F nebo vyšších, by měl být vždy místo odměrky TM6 použit varný košík. Odměrka TM6 je pevně posazena ve víku mixovací nádoby. Varný košík je volně položený na víku mixovací nádoby, je propustný pro páru a zabraňuje rozstřikování jídla z mixovací nádoby.Upozorňujeme, že nádobka TM5 má větší kapacitu než TM31 (kapacita 2,2 litru namísto 2,0 litrů TM 31). Recepty na Thermomix TM5 nesmí být vařené s Thermomix TM31 z bezpečnostních důvodů bez nastavování množství. Nebezpečí opaření rozstřikovanou horkou tekutinou!: Nepřekračujte maximální plnicí množství a sledujte značení stavu naplnění míchací mísy!
Tento recept byl poskytnut zákazníkem Thermomixu ®, a tudíž není testován společností Vorwerk Thermomix ®. Společnost Vorwerk Thermomix ® proto negarantuje úspěšný výsledek tohoto receptu. Při vaření uživatelských receptů vždy dodržujte bezpečnostní pokyny uvedené v manuálu.
Komentáře
Dobrý Leni! Jen tak dál!
Are you sure to delete this comment ?